Csillagjegy, születésnap, nyár, asztrológia

csillagjegy

Kép: http://the-sixthleafclover.deviantart.com

Benne vagyunk a nyárban, egészen.
Kánikula, strand, miegyéb.
A június 22. és július 22. közötti időszak szinte a nyarunk közepe.
És a Rák csillagjegy „uralma” alatt áll.

(Igen, ez nem teljesen pontos, mármint a dátumok a váltást illetően az Ikrek, a Rák és az Oroszlán között, de ezek nem is élesen meghúzott határvonalak. Nem olyanok, mint a mérnöki kimérés vonalzóval és milliméterre pontosan. Vannak átmenetek, így teljesen jó ezt akár ekképpen megjegyezni.)

Szóval, sokan mondják magukról, hogy ők rákok.

Álljunk csak meg egy pillanatra!

Hogy lehetnének rákok? Hát nem emberek? No, igen… értem én, hogy hogy értik, de mégsem így van. Mert ezzel az erővel lehetnének, mondjuk írógépasztal is. Vagy molylepke. Vagy papucs orrán pamutboly. Vagy egy szőrgombolyag. Vagy bármi más. Arról nem is szólva, hogy minden csillagjegy elnevezése önkényes, tehát akármi más is lehetne a nevük. És ugyancsak nem szólva arról, hogy remekül el lehet bújni e mögé az elnevezés mögé, mondván, azért vagyok ilyen, vagy olyan, mert (ez esetben) rák vagyok (direkt írom kisbetűvel). Ez a felelősség elhárítása is egyben: nem én vagyok a hibás, hanem a csillagjegy miatt van ez… Ismerős?

Rossz hírem van: nem a csillagjegy miatt van, ami van, hanem miattad. A csillagok nem tehetnek semmiről, te annál inkább.

Minden csillagjegy egyfajta energetikai jellemzővel bír, rendelkezik, aminek lehet hatása arra, aki az adott csillagjegyben született, de hogy mennyire éri az illetőt ez a hatás, az kizárólag attól függ, hogy az adott csillagjegy szülötte mennyire HAGYJA, hogy ezek a hatások érjék őt. Ha szereti az áldozati bárány szerepét játszani (márpedig sokan, nagyon sokan szeretik), hát ez történik. Viszont, ha te vagy az, aki felelősséget vállal az életéért, akkor ezek a hatások kevésbé hatnak, illetve magasabb szintű, segítő hatással tudnak bírni.
Tehát: ha ebben az időszakban születtél, nem, nem vagy rák!

Pontosítsunk: Te akkor születtél, amikor a Nap a Rák csillagjegyben állt. (És ez ugyanúgy érvényes a többiekre is, akik Ikrek, Oroszlán, stb. csillagjegyben születtek, azaz ők sem ikrek, vagy oroszlánok, hanem amikor születtek, a Nap az adott csillagjegyben állt.)

csillagjegy

Kép: http://daily-telegraph.deviantart.com

Amíg a csillagjegy bizonyos energetikai jellemzőkkel bír, amik alacsonyabb szinten (értsd bábként) hat a benne született emberre, vagy magasabb szinten (és ebből már előnyöket lehet kovácsolni), addig a bolygó, azaz a Nap archetípust jelent a születési képletben. Így itt a Nap mindkét nem esetében az apára enged következtetéseket levonni; arra, milyen jellegű az apa, milyen mintákat adott a gyermeknek, később a felnőttnek, milyen programokat tud a jegy szülötte magával vinni a saját életébe. Ezen felül a nőknek mutat egyfajta mintát arra is, milyen férfit keresnek a saját párkapcsolataikban (vagy épp milyet nem), a férfiaknak pedig amolyan példaképül, vagy anti-példaképül szolgál az a minta, amit a Nap, azaz az Apa mutat nekik.

Mielőtt elmondom, milyen is a Rákban álló Nap, figyelemmel az eddigiekre, fontos még szólni arról, hogy miféle energetikai jellemzőkkel bír a Rák csillagjegy.

A Rák a megállapodás, a gyarapodás energetikája. Úgy is mondhatnánk, hogy egyfajta megnyugvás az Ikrek utáni nyughatatlanság, keresés, jövés-menés, zsibongás után, amikor el lehet kezdeni alapozni, majd építkezni. Ebben az értelemben a Rák energetika anyai minőséget, női princípiumot képvisel. Egy háttérbe húzódó, és onnan segítő-gondoskodó jellegű energia. Vizes jegy, hűvös, és képes nyugodtnak, csendesnek lenni, de képes, mint víz hatalmas hullámokat vetni. Uralkodó bolygója a Hold. A Rák a család, az Otthon, a Haza energiája, leginkább ezek biztosításában tud igazán jól működni.

Akkor adjuk össze a kettőt:

csillagjegy

Kép: http://s4cr4m3nt.deviantart.com

Nap: az apa, a férfi, a hős, maga a TŰZ

Rák: a család, a gondoskodás, egyfajta háttérben maradás, a VÍZ

Nos…itt van némi ellentmondás. Nem is némi! Nagyon is sok!

Mit is takar ez igazán?

Akinek a Nap a Rákban állt születése pillanatában (most hagyjuk a határeseteket, tehát az Ikrekből átlépő és az Oroszlánba átlépő Napot), annak az apukájára (legyen az akár az édes vagy a nevelő) a következő dolgok valószínűleg (VALÓSZÍNŰLEG) a jellemzők:

– feltételezhető, hogy az apa (mármint annak az apukája, akinek Napja Rák csillagjegyben állt a születésekor, azaz „Rák”-nak mondja magát) nem tudott igazán klasszikus értelemben vett férfivá érni. Amolyan „Jól van, anyukám!” típusú hozzáállás jellemezheti a családban, valószínűleg „papucs” szerepben tartja magát (!), vagy hagyja, hogy abban legyen. Ebből néha szeretne kitörni, lázad ez ellen a helyzet ellen, mert mégiscsak ő a férfi a házban, de feltételezhetően nem nagy sikerrel. Gyermekeiről jó szívvel beszél, mesél, de az igazi férfi, az igazi hős mintát nem tudja számukra átadni. Nem igazán van jelen a család életében, az is lehet, hogy ritkán van otthon, mondván, a „családért teszi”, vagy egy fokkal súlyosabb esetben a családért áldozza fel magát, és ezért dolgozik vagy vidéken, vagy valami lehetetlen beosztásban, vagy egyáltalán nem képes/tud/akar a családdal lenni sok időt. Mivel az apa nem tudja önmagát megélni a visszafojtások, önelfojtások miatt, ahhoz is vezethet mindez, hogy tüdőproblémák alakulnak ki nála az életenergia szabad áramlásának gátolása miatt.

– a képlet tulajdonosa számára így nincs ott a férfi minta. Sokkal inkább az a minta van ott, hogy a nő a család fő oszlopa, a nőnek kell megoldani mindent (az anya ezt lehet, sokszor el is mondja: nekem kell megoldanom mindent, mert apátok…). Félreértés ne essék: semmi gond azzal, ha a hagyományos nemi szerepek a családban megosztódnak, és a férfi is végez nőinek tekintett dolgokat, uram bocsá’ mosogat, vagy főz, és a nő is csinál olyat, amit hagyományosan egy férfinak „kellene”, például kicserél egy villanykörtét, vagy épp biciglit szerel, sőt, egy időben az autóvezetés is férfidolog volt csak. Nem is beszélve arról, hogy a nemek közötti ilyesféle különbségtételt (és bármilyen különbségtételt) félre kellene már tenni. De ez egy másik történet.

Miután nincs ott a minta, egy nő esetében vagy hasonló férfit fog keresni majd az ő felnőtt életében (vagy már a kamaszkorban is), mert azt látta, hogy az irányítást a nőnek kell végezni, vagy épp ellenkezőleg, egy olyan férfit (srácot) keres, aki pótolni tudja azt a hiányt (a hős, A FÉRFI), motívumot, amit az apa nem tudott megadni.

Férfi esetében hasonló a helyzet: vagy ugyanolyan papucsban fogja magát találni, mint ahogy az apukájától látta, vagy elmehet a másik irányba, és túlságosan férfivé válik, túlzott dominanciával, akár erőszakossággal (ami mögött a tehetetlenség dühe feszül). És persze, ha jól tudja a kapott mintát használni, a megélt tapasztalatokból leszűrni a maga számára a követendő utat, harmonikus párkapcsolatot is ki tud alakítani. De ezen dolgozni kell, mert a sült párkapcsolat (galamb) magától nem jön el. Meg kell, és meg lehet találni az egyensúlyt.
Mindkét nemre vonatkozóan igaz ez.

Fentiek csak azt tartalmazzák, hogy mi a valószínűsíthető jellemző helyzet a családban az apára vonatkozóan, és abból eredően a képlet tulajdonosára vonatkozóan. Fontos megjegyezni azonban, hogy a képet tovább árnyalja, hogy a Nap a képletben hol helyezkedik el (melyik részében, melyik házban), milyen a kapcsolata a Holddal (aki az Anya), és egyéb körülmények is tovább módosíthatják a leírtakat.

Egy azonban biztos: A Rákban álló Nap esetében a képlet tulajdonosának az apukájára mindez nagyon nagy valószínűséggel igaz.

Példa? Nos, van. A saját tágabb családom. A felmenőim között van arra példa, hogy testvérként született három fiú, három lány.
Ugyan nem Rák csillagjegyben állt a Nap mindegyik születésénél, viszont a szülőpárnál az anya volt a meghatározó. A három fiú olyan házasságot kötött, ahol a feleség a család feje. A mai napig is.
A lányok pedig olyan férjjel jöttek össze, ahol a férj kevésbé volt meghatározó a család életének mindennapjait illetően, a lányok vitték a prímet, ha lehet ezt így mondani.
A minta tovább adódott.
Egyik generációról a másikra.

csillagjegyA legtöbb embernél ez így van, és kevesen tudnak kiszabadulni abból a mókuskerékből, amit tulajdonképpen maguk választottak, már csak a megszokás miatt is. (Hm… ez megint egy újabb történet lehetne…)
Mindez nem kell, hogy törvényszerű legyen.
Mégis azt tapasztaltam, hogy az.
Kevesen választják a változtatást.
Még akkor is, amikor elmondom, hogy mi a helyzet, és mit lehetne tenni, hogy másként legyen.
A többség mégis marad annál, hogy a csillagjegye Rák, tehát ő is rák.

Akárhogy is: minden nap egy új nap, egy újjászületés, így boldog születésnapot mindenkinek, minden egyes napra!

Nos, legyen úgy, mindenkinek, ahogy a döntése szerint lennie kell.

További információ: asztrológia

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.