önismereti klub

Önismereti Klub

Önismereti Klub (kép forrása nem azonosítható egyértelműen)

Egy hónappal ezelőtt útjára indítottam legújabb kezdeményezésem, Önismereti Klub néven.
Az első alkalommal megbeszéltük, hogy mit is szeretnénk ezzel a klubbal, illetve az elhangzott kérések alapján összeállt egy témarend is.

Ennek megfelelően 2015. április 16-án önismerettel foglalkoztunk, tekintettel arra, hogy az önismeret vezet el a tudatossághoz.

Ehhez azonban tenni kell. Egységbe, harmóniába kell hoznunk a testünket a lelkünkkel és a szellemünkkel.
Ha ezek egysége megteremtődik bennünk, tudunk érezni elégedettséget a létezésben.

A létezés akkor tud eltölteni bennünket elégedettséggel és örömmel, ha nem REAKTÍV a magatartásunk, a viszonyulásunk a világhoz, hanem KREATÍV. Amíg a külvilág hatásaira félig-meddig tudatosan csak reagálunk a bennünk élő programok, szuggesztiók, hitrendszerek, hiedelmek alapján, melyeket születésünktől kezdve szorgosan gyűjtögetünk magunkba, addig nem mi irányítjuk az életünket, hanem a belső programok alapján a külvilág. Olyan ez, mint amikor megnyomod a “Play” gombot, és elindul a cd-n, vagy az mp3 lejátszón a zene. Ha nem figyelsz, te is így működsz. Jön egy beszólás, egy helyzet, ami benyomja a lejátszás gombot, és te máris játszod az adott helyzetre eddig is már sokszor bevált nótát.
De ez nem te vagy. És annak, hogy ez nem te vagy, még csak tudatában sem vagy. Ez egy program, amit valahol valamilyen helyzetben magadba beírtál, és így kényelmesebbnek, egyszerűbbnek tűnik az életed irányítása. Pedig nem az.

Gondolj csak a közlekedésre. Ha biciglizel, gyalogolsz, autót vezetsz…hányszor, és mi hagyja el a szádat, vagy csak gondolatban mi minden merül fel benned a másik emberrel kapcsolatban? Ez lenne a tudatosság? Ez lenne a harmónia? Ez lenne az EGY-SÉG-ben levés?

Nem hiszem…

Erről is szó volt a mostani Önismereti Klub alkalmán.
És persze, arról is, hogy hogyan induljunk el, ha ezen változtatni van szándékunk.

A változtatás első lépése a MEGFIGYELÉS.
Önmagunk megfigyelése.
Annak számbavétele, hogy adott helyzetben mit éreztünk, gondoltunk, hogyan éltük át, mit reagáltunk rá, mert ezek fogják a következő lépéshez, az ÜZENET-hez az utat megmutatni.

A következő Önismereti Klub ezzel folytatódik, és végigvesszük a további lépéseket, amiket meg lehet tenni a változtatás, a harmónia, és örömtelibb élet lehetősége felé.

Ahogy az Önismereti Klub foglalkozásán elhangzott: a döntés lehetősége, szabadsága a tiéd, de a felelősség is. Erről itt írtam korábban:

Isten tudatában – 5. (felelősség)

Isten tudatában – 7.  (szabadság

És persze, mert az élet játék, hát játszottunk is kicsit. :), és a mese sem hiányzott, ami szólt a különlegességről, a megbocsátásról, és arról, hogy nézzünk a dolgok mögé, ha érteni is szeretnénk a JELEN-SÉGeket (A kicsi lélek meséjét olvastam fel).

Házi feladatot is adtam. Mégpedig azt, hogy figyeld meg, mit teszel, hogyan reagálsz bizonyos helyzetekben, milyen érzések bukkannak fel azzal kapcsolatban, mire gondolsz róla, és mindezt írd le. Ehhez persze szembesülni kell ÖN-MAG-AD-dal. De ez a változtatás első lépése.

Egy másik házi feladat, hogy írd le azt a 4 dolgot, azt a 4 valamit, amiről azt érzed, hogy fogva tartanak. Mintha börtönben lennél általuk. Nem esszét, nem beszámolót, nem kisregényt. 4 (négy) szót írj le. Se többet, se kevesebbet.

Jó munkát!

Legközelebb 2015. május 21-én várom az érdeklődőket, 17:30-tól 19:30-ig, a volt Tiszti Klub emeletén.

Kalocsa, 2015. 04. 18.

További írások:

Ki Vagyok Én?

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.