Könyv, kiadás, matekozás

El ne szaladj! Igazából nem lesz matek, csak néhány információ, ha netán könyvkiadásra adnád a fejed, vagy, hogy lásd, mi miért van, és miért annyi, amennyi.

könyvMa Magyarországon, aki könyvet ír, nagy bajban van. A kiadók százával kapnak kéziratokat, és nem is nagyon győzik azokat olvasni, és nagyon soká válaszolnak, már ha válaszolnak egyáltalán (csak annak írnak, akinek látnak valami fantáziát, értsd üzletileg sikeres lehet, az írásában). Akkor jelenhetsz még meg a könyvpiacon, ha híres ember vagy (a hírességhez értendő a bulvársajtó által naponta az arcodba tolt emberek tömkelege, azaz a celebek is), vagy már befutottál. Ha ezek egyikébe sem tartozol, adhatsz ki könyvet, persze, viszont amíg az előbb írt esetekben neked ez nem kerül pénzedbe, sőt, még fizetnek is érte, az utóbbi esetben minden költség a tiéd, kezdve a tördeléssel, korrektúrával, olvasószerkesztéssel, folytatva a borítótervezéssel, tipográfiával, nyomdai előkészítéssel, és zárva (a teljesség igénye nélkül) a könyv fizikai legyártatásával, forgalmazásával, marketingjével, vásárlóhoz történő eljuttatásával.

Nos, ez, hogy úgy mondjam, a luxushobbi kategóriája, igen drága mulatság, és jellemzően veszteséges.

Mindez el ne vegye a kedvedet attól, hogy kiadd a könyvedet, egészen kicsi példányszámokat is vállalnak nyomdák (néhány 10 db-ot), de ez esetben nagyon drága lesz az egységár, függetlenül a könyv paramétereitől.

Ha van rá egy kicsivel több pénzed, 200-300 darabot is nyomathatsz, de az egységár még itt sem lesz kisebb négy számjegynél (az egységár alapvetően függ nem csak a példányszámtól, hanem attól is, hogy milyen méretű a könyved, milyen a borítója – kemény, vagy puha a táblája -, a használt színek számától, és persze a terjedelemtől, azaz az oldalak számától).

Nagyjából 500 példány feletti gyártásnál már lehetséges, hogy 700-800 Ft körül elkészül/db a könyved, viszont, ha nem tudod eladni, hiába lett viszonylag olcsó az előállítás, ha ott van a polcodon a könyvedből az el nem adott 400 példány, mint holt tőke.

Mindezzel csak nagyjából írtam le, mi a helyzet akkor, ha szeretsz és tudsz is írni, és át szeretnéd élni azt a semmihez sem hasonlítható érzést, amikor kézbe veszed azt a könyvet, aminek a szerzője te magad vagy, és beszívod saját új könyved isteni illatát…

Viszont ezt az érzést meg kell fizesd, hacsak nem elégszel meg azzal, hogy a fióknak írsz. (Az e-könyveket most hagyjuk, én magam nem vagyok híve, nem is olvasok így könyvet. Nálam a könyv az könyv, amit kézbe tudok fogni.)

Számomra is meglepő, de már 5 könyv kiadásán vagyok/vagyunk túl.

Ebben az évben sikerült oda eljutni, hogy a könyveink országos terjesztésben kaphatók. Azonban fontos tudni, hogy az országos terjesztés lehetőségéért is fizetni kellett, illetve kellett egy olyan kiadót találni, akin keresztül ezek a könyvek eljuthattak ilyen messzire, hogy onnan is továbbjutva vehessék az olvasók a kezükbe. A kiadónál felmerült minden költséget nekünk kellett kifizetni. Mi még nem tartunk ott, hogy csak írunk, és minden mást rendez és fizet a kiadó.

Írunk és fizetünk. Minden felmerült költséget.

Az eddig kiadott könyvek még csak veszteséget termeltek, ha az anyagi oldalát nézem. Ha nézem azt, milyen messzire jutottunk, akkor persze óriási a haladás és a nyereség. De hát ennek is ára van. Pénzben kifizetendő ára.

Az egyik ilyen ár, hogy a nagy forgalmazók akciósan adják a könyveinket (amúgy is mindig mindent akciósan adnak). Megtehetik, mert nem áll benne a pénzük. Megtehetik, mert ha eladnak a náluk lévő példányokból, a nettó ár egy igen jelentős része náluk marad, és ebből nyereségük is lesz, mi meg jobb esetben nagyjából visszakapjuk a gyártási költséget (a többi nem térül meg), így mi veszteséget termelünk. És ha tárolási költség keletkezik, azt meg kell fizetnünk, ahogy annak a költségét is, hogy a forgalmazó központi raktárába elvigyük a megrendelt példányokat, és azt is, hogy elhozzuk, ha már nem akarják tovább forgalmazni. (Hogy meddig forgalmazzák, ez is tőlük függ.)

Mindezzel csak nagyon felszínesen érintettem a könyvkiadós matekozást.

Számunkra mégis fontos, hogy könyveink bárki számára elérhetőek, akár rajtunk keresztül, akár a forgalmazókon keresztül. Ugyan mi nem adjuk akciósan, mert azzal a veszteséget növelnénk, de annak is nagyon örülünk, ha a forgalmazótól vásárol valaki, mert akkor ők is látják: van piaca a könyvünknek, és hosszú távon (értsd 5-10 év) még akár meg is térülhet az a befektetés, ami most veszteséget jelent, mert majd eljutunk oda, hogy már minden költséget a kiadó vállal.

Addig is, marad a jelenlegi megoldás. Matilda harmadik könyve is készen van, csak arra vár, hogy kiadjuk. Ehhez azonban még az eddigi könyvekből igyekszünk minél többet eladni (hogy legyen miből az újat kiadni), illetve, idő kell ahhoz, hogy annak a költségeit is megteremtsük. Ezért van az, hogy évente legfeljebb egy regény kiadása fér bele a családi büdzsébe, ha minden jól alakul.

Meg kell említsem még azt, hogy vannak, akik az eddigi megjelenéseinket nagylelkűen támogatták, nem csupán a tőlünk megvásárolt könyvekkel, ami ugyancsak jelentős segítség a továbbiak kiadásához, hanem számunkra jelentős összegű, vissza nem térítendő támogatás formájában. Arra nincs felhatalmazásom, hogy megnevezzem a támogatókat, de ezúttal is köszönjük szépen a segítségüket, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy eddig is eljussunk.

Mindez ne keserítsen el, vagy vegye el a kedved a könyvkiadástól, mert mindentől eltekintve egy csodálatos munka és tapasztalás!

Könyveinket itt veheted meg: vásárlás

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.