Jógagyakorlatok 6.

Az öt tibeti rítusban a 7-es fokozatba léptem… 🙂 azaz már hét ismétlést csinálok minden rítusból. Nem mondom…leizzaszt a végére, de nagyon jól esik!

És hogy a gyakorlatsorunkkal is haladjunk, íme a torokcsakra gyakorlata, a Hal (Matsyasana).
Kivitelezése:
ahogy ülsz a sarkadon, lassan, óvatosan, kezedre támaszkodva, hátrafelé hajolsz, amíg a fejed le nem ér a földre; hátad ívben meghajlik; ekkor a kezed támasztása már nem kell, a fejed jelenteni a támasztást…nagyon nehéz, ha nem megy, ne erőltesd.

Hal ászana

Hal ászana

 

Egyszerűsített módja, ha a lábaid nyújtva vannak, a tenyereid a csípőd alá csúsztatod, majd a könyöködre támaszkodva mellkasod ívben megemeled, miközben a fejed hátrahajtod, amennyire tudod. Csak a fejed búbján támaszkodj.

Hal ászana

Hal ászana

Mindkét változat 2x ismételhető.

A torokcsakrára az is jó, ha hanyatt fekszel, a tenyered összefonva a fejed alá teszed; amikor a tenyereddel felemeled a fejed, belélegzel, a vállaid maradjanak a földön, aztán lassan engedd vissza a fejed, és közben lélegezz ki…ebből is lehet ötöt, vagy akár tízet csinálni. Ha esetleg a fejemelést megtartod pár másodpercig, a hasizmaid hamarosan kockulhatnak! 🙂
Változata (további hasizomerősítésre is): amikor emeled fel a fejed, a jobb könyököddel próbáld meg megérinteni a bal térded (persze, ehhez emeld fel a bal térded), a bal váll lehetőleg maradjon a talajon. Aztán a bal könyökkel lehet próbálkozni a jobb térdhez…mindkét oldalra 5-5 gyakorlat. Napi szinten ismételve a gyakorlatot, nem csak a torokcsakrára és a kapcsolódó szerveknek teszel jót, hanem a hasizmodnak is!

Folytatás:

Jógagyakorlatok 7.

Előzmény:

Jógagyakorlatok – 1.
Jógagyakorlatok 2.
Jógagyakorlatok 3.
Jógagyakorlatok 4.
Jógagyakorlatok 5.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Jógagyakorlatok 6. — 1 hozzászólás

  1. Pingback: Jógagyakorlatok 5. | www.polirobert.huwww.polirobert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.