Gerincjóga és/vagy manuálterápia?

gerincjógaElőkerült ez a kérdés is: gerincjóga, vagy inkább manuálterápia? Melyik legyen? Melyik oldja meg leginkább a deformációkat?
Nem teszek közöttük különbséget, és nem mondom azt sem, hogy egyik, vagy másik jobb, hatékonyabb, ésszerűbb.
Mind a gerincjógának, mind a manuálterápiának megvan a maga szerepe és helye a helyes tartás kialakításában, a szerzett mozgásszervi deformitások rendbetételében, javításában.

A manuálterápia elsődlegesen azt tudja segíteni, hogy nagyon letapadt, megmerevedett izmokat fellazítsa, kilazítsa, a lazítással egyidejűleg oxigénnel és tápanyaggal lássa el az érintett területeket, illetve valamelyest “helyreteszi” a dolgokat.

Ez a változtatás azonban nem tud végleges lenni, mert a kedves vendég hazamegy, és az esetek legnagyobb részében folytatja azt az életmódot, ami az izmok, a vázszerkezet deformitásához vezetett. El lehet újra menni a manuálterapeutához, újra meg lehet tenni az előbb leírtakat, és ez időlegesen újra enyhülést hozhat.

Itt jön képbe a gerincjóga.
A gerincjóga ugyanis, azon túlmenően, hogy ugyancsak átmozgatja a letapadt területeket, ahogy a manuálterápia teszi, meg is tanítja azokat a helyes mozgásokat, mozdulatokat, amelyek szükségesek a hosszútávú, stabil állapothoz, és amelyekkel a deformitások csökkenthetők, vagy el is tüntethetők (már-már megjavíthatók). A gerincjóga megtanítja a helyes tartást. Ehhez persze rendszeresség kell, heti egy, de még jobb a heti két alkalom, mely alkalmakkor a gyakorlatok végzése közben, a figyelem önmagunkra gerincjógairányításával, és az elme lecsendesítésével az idegrendszer újra meg tudja tanulni a fiziológiailag helyes testtartást, mozgást és a megfelelő légzést. Mindezek rendszeres gyakorlással (itt a rendszeresen van a hangsúly, illetve a mozgásszervi deformitásokat kiváltó okok megszüntetéséről, vagy minimálisra csökkentéséről) érhetőek el.

A rendszeres gyakorlást pedig nagyszerűen ki tudja egészíteni, vagy elő tudja készíteni a manuálterápia, különösen súlyosabb esetekben.

Míg azonban a manuálterápia, ahogy írtam, nem biztos, hogy hosszútávú megoldást tud nyújtani, ugyanez a gerincjógánál sokkal inkább inkább megtörténhet.

Azt is érdemes lehet kipróbálni, hogy a gerincjógával rendezett mozgásrendszert milyen még egy kicsit “kényeztetni” manuálterápiával; nagy valószínűség szerint a test ez ellen nem nagyon fog tiltakozni, mert a gerincjóga során a már jól ellazított, rendszeresen nyújtott és dolgoztatott izmoknak igen jól fog esni pl. egy kellemes masszázs.

A címben feltett kérdésre tehát talán az a kielégítő válasz, hogy egyrészt a manuálterápia jól elő tudja készíteni a rendszeres gerincjógázást, amivel tartós eredmény érhető el a tartáshibák korrigálásban, másrészt pedig a gerincjógázás mellett a manuálterápia alkalmazása, igénybevétele erősíteni tudja, segíteni tudja a gerincjóga hatékonyságát.

Szóval, irány a masszázs, aztán jöhet a gerincjóga! De akár fordítva is!

gerincjóga KalocsaGerincjóga Kalocsán:
–    hétfőn 18 órától és
– szerdán 18.00 órától a volt Tiszti Klub nagytermében (sétálóutcában, OTP-vel szemben, színház/mozi mellett)
– csütörtökön 16.30 – órától a Szent István Gimnázium tornatermében.
Bejelentkezés nem szükséges, ahogy gyakorlottság sem, de az nem is akadálya a gerincjógának.

Aktuális órarend a facebook-on: ÓRAREND

További írások a témában: ITT

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.