Az illúzió fogságában

illúzió

Kép: http://ualr.edu

Illúzió lenne minden? És ez tart fogva bennünket? Pontosabban: hagyjuk, hogy fogva tartson bennünket az életnek hívott illúzió?

A kérdés nyilván megér egy misét. Vagy többet is. 🙂 (Pl. itt: Alapvetések)

Előrebocsátom, hogy nem vagyok fizikus, és nem is értek a fizikához. Sőt: nem is nagyon értem, miről és hogyan beszél a fizika, így csak érintőlegesen hozom fel, fenntartva a tévedés lehetőségét… mint az illúzió egy formáját.

Már régen hallottam/olvastam a kétrés-kísérletről. Oké, olvastam, a magyarázatot is, de sosem szembesültem magával a kísérlettel.

Most viszont nekiveselkedtem, és megcsináltam.

Nem nagy ördöngösség elvégezni ezt az egyszerű kísérletet, bárki képes rá, háztartási körülmények között is. Szükséges kellékek: kartonpapír, olló, és egy világító alkalmatosság, mondjuk, egy zsebpilács.

A karton jó, ha fekete, mert kevesebb lesz a zavaró körülmény. A kartonra vágunk két csíkot, mintha egyenlőségjel lenne, nem kell túl nagynak, vagy hosszúnak lennie.
Aztán fogjuk a kartont, csinálunk egy kis sötétséget, és a zseblámpával rávilágítunk a kartonra (a csíkok függőlegesen legyenek), és megnézzük, hogy milyen kép érkezik a falra/ajtóra, akárhova, a két csíkon keresztül.

Alapból azt feltételezi az emberfia, aki ezzel még nem találkozott, hogy két csíkot csináltam, két csík lesz a falon/ajtón, akármin. Ahamm…..

Próbáld ki, ha még nem próbáltad!

Előzetesen kérdeztem kis családomat, mire számítanak… két csíkra számítottak. Aztán, amikor bemutattam a kísérletet, kérdőn néztek rám, hogy mi van???

Na, az illúzió máris itt van! Ez se annak látszik, mint amit előzőleg gondoltál róla…

illúzió

Saját fotó

A magyarázat viszonylag egyszerű, bár beletelt némi időbe, mire rájöttek.
Ja…bocsánat… igazából nem jöttek rá mindenre, csak arra, hogy az a biztos, hogy nem biztos semmi sem. Igaz, ez már a jelenség további filozófiai és fizikai magyarázataira igaz.

De miért van több, mint két csík?

Mert a fény épp hullámként megy át a réseken, és interferál önmagával… vagy ilyesmi.

Itt erről egy jó kis videó:

A fizikatudományban jártasabbak így írnak erről:

Engem, mint a spiritualitás iránt érdeklődő emberkét, mindez arról győz meg, hogy illúzió minden.
Mert hogy mit látok, hallok, tapasztalok, élek át, attól függ, mire irányítom a figyelmem. Oké, hogy a fizika és matematika és a tudósok ezzel nem feltétlenül értenek egyet, de hát volt idő, amikor a Földet laposnak gondolták, és aki mást mondott erről, az jól megnézhette magát.

Szóval: amire figyelsz, amire fókuszálsz, amivel foglalkozol, az válik az életedben valósággá.
Ha arra figyelsz, milyen a csillagok járása, és ehhez igazítod az életed, hát pontosan olyan lesz az életed, mint a csillagok járása.
Ha arra figyelsz, kapsz-e nemtudomkitőléshonnan engedélyt, hogy megtehess dolgokat, vagy, hogy beavatódj, vagy, mittudoménmégmiért, ezzel is önmagad korlátozod, mert nem fogsz tudni ezen túllépni.
Ha az a mondat a szállóigéd, hogy a pénz a legkevesebb… nézzél már bele a pénztárcádba… hát nem igazad van?

illúzió

Saját fotó

Így az életed az az illúzió, amit TEREMTESZ magadnak. A korlátokat is te teremted. Átadod valami/valaki másnak a hatalmat a saját életed fölött.

Még egy adalék az illúzióhoz (ebben sem fognak, nyilván, velem sokan egyetérteni, de azzal nekem nincs dolgom, és mint említettem, nem célom tudományos értékű posztot írni, más szemszög érdekel a tudomány problémáiban).

Jelesül:
Ha egy fa kidől az erdőben, de senki nincs ott, hogy hallja, vajon attól még hangosan teszi azt? (Lauren Myracle – tőle találtam ezt, mint idézetet.)

A kérdésre, amikor először hallottam, azt feleltem, hogy persze, hogy hangosan teszi.
Aztán olvastam egy magyarázatot.
Ami szerint nem így teszi.

He??

De ha végiggondolom a dolgot, be kell lássam, tényleg ez van.

A hang a levegő rezgése (tudom, hogy ez így pongyola megfogalmazás, de egyszerűbb, mint pontos definíciót adni), ami hullámként terjed tovább.

A hang érzékeléséhez kell a fülünk, a dobhártyával, az egyéb berendezésekkel a belső fülben. A dobhártya adja tovább a levegőben a hang által keltett mozgást a belső fülbe, ahonnan az agyba jut, és egy bonyolult folyamat során, melyet az agy végez, mint fordítóberendezés, mondhatjuk azt, hogy halljuk a hangot.

Tehát, ha senki sincs az erdőben, akkor ugyan a levegő molekulái a fa eldőlése miatt változtatják mozgásukat, de az még csak a mozgás marad, ami nem alakulhat hanggá, mert nincs ott senki, akinek/aminek lenne olyan “berendezése”, mint a fül, és az agy, hogy a mozgás keltette levegőrezgést hanggá alakítsa át.
Vagyis, nem ad ki hangot az esemény. (Mondom, senki nincs ott…semmiféle állat sem.)

(A hang keletkezése – 9. osztályos fizika: “A hang nem más, mint a hallószervünk által felfogott, a levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgés.”)

Szóval, illúzió az egész világ. Avagy, ahogy Shakespeare mondta: “Színház az egész világ!”

Hogy az illúzió mit hoz eléd, az a te megfigyelésedtől függ. Mondhatnám úgy is, a tudatodtól.
És ahogy egyre tudatosabbá válsz, ha válsz, ha felvállalod, hogy tudatosodsz, akkor a tudósokat jelenleg még izgató jelenségek, amik a kétrés-kísérletből fakadnak, feltárják egyszer csak a titkaikat. Az egyik legnagyobb kérdés ebben a témakörben az, hogy nem lehetséges, hogy a mikrokozmoszban más törvények uralkodjanak, mint a makrovilágunkban. Mert kvantumszinten lehetséges és bizonyítható egy csomó dolog, ami a hagyományos fizikában nem megy, vagy nem igazán elfogadható.

Igen, jól olvastad.

Ahhoz, hogy egyre többet tudjunk meg a világról és működéséről, te is hozzájárulhatsz.

A tudatosabb léteddel.

Hogyan legyél tudatosabb?

Éld át, itt, és most:

ÉN VAGYOK.

LÉTEZEM.

TUDOM.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Az illúzió fogságában — 2 hozzászólás

  1. Mint amikor vacsorázunk, és a villa több árnyékot is vet a tányérra. Jó ilyeneken beszélgetni a gyerekekkel. Másik kedvencem: miért rózsaszín a piros lufi árnyéka?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.