A gerincjóga jótékony hatásai

Miért éppen gerincjóga oktató lettem? Erről itt írtam: jóga.

A minap váltottam pár szót egy régi, kedves ismerőssel. Kiderült, hogy januárban műtötték gerincsérvvel. Egykorúak vagyunk.
Szerencsére, javulóban van az állapota, és megadtam neki egy kollégám elérhetőségét, aki szintén gerincjógával foglalkozik, Kecskeméten.
Fontos a megfelelő gyakorlás, terápiás jelleggel, de megelőző jelleggel is, mert hiába a műtét, ha a kiváltó okot nem szünteti meg, akit ez érint, a műtét ellenére a gerincsérv kiújulhat, és újabb műtét válhat szükségesség. Akár többször is.
Mik a kiváltó okok?
gerincjógaAlapvetően a modern életvitel. Értem ez alatt az üldögéléseket, vagy, aki nem ülve végez munkát, az pedig nem arra figyel, hogy a mozgása, amit a munkavégzés során végez, gerinckímélő legyen.

A mozgásszerv-rendszerünk alapvetően járásra lett kitalálva, arra alkotódott meg. Lehetőleg mezítláb, egyenletlen talajon történő járásra. Ma sem mezítláb nem járunk, sem egyenletlen talajon nem mászkálunk.

Ellenben nagyon sokat ülünk; az autóban, a tv előtt, irodában, számítógép előtt dolgozva, vagy épp olyan emeléseket és hajlásokat végezve, amik túlterhelik a gerincet, és előbb-utóbb problémákhoz vezetnek (értsd: gerincsérvesedés).

Viszont: mindez megelőzhető, egyrészt a megfelelő testtartás megtanulásával és gyakorlásával, ehhez pedig egyik (szerintem legfontosabb) eszköz, lehetőség a gerincjóga. Másrészt a kiváltó ok(ok) minimalizálásával.

A kiváltó ok alapvetően a nem megfelelő testtartás, az ülőhelyzet (munka, autó). Ha sokat ülsz, keress egy megfelelő deréktámaszt adó széket, vagy a derekadat támaszd meg úgy, hogy stabil legyen, egy hajtogatott törülközővel (nem kell túl nagy), vagy használj ékpárnát. Autóban is (kivéve, ha van az ülésben gerinctámasz). Ha majd jó idő lesz, és teheted, sokat sétálj/mászkálj mezítláb, még jobb, ha egyenletlen talajon teszed.

gerincjóga

Kép: http://mno.hu

Az ülés legyen stabil, az izgő-mozgó alkalmatosságok eleinte kényelmesek lehetnek, de nem adnak stabil támaszt a gerincnek. Ezért a legjobb az ékpárna, mert az megemeli a medencét (a feneket), ezáltal az előredől (ülésnél így a megfelelő), a derékban lesz egy homorulat a domborulat helyett (ami jelentősen hozzájárul az ágyéki lordózis eltűnéséhez, így idővel a gerincsérv kialakulásához). Érdemes még arra is figyelni, hogy a nyak/fej ne billenjen előre, hanem a gerincoszlopon, annak gravitációs tengelyén üljön; így terheli a legkevésbé a gerincet. (Ezt mondták régen így, hogy “húzd ki magad, fiam!; ha régi korokban játszódó filmeket nézel, láthatod, hogy a hölgyek milyen “peckesen” ülnek; valószínűleg nem tudtak arról, hogy ezzel tesznek a legjobbat gerincüket, mert ez az ülésmód az elegancia és az arisztokrácia követelménye volt, mégis a legjobb mód volt a gerinc védelme érdekében).

Ha van homorulat a derékban, akkor minden valószínűség szerint a nyak sem billen előre, és a váll sem fordul előre, befelé. Ezek a hibás tartások ugyanis a nyaki szakaszt terhelik túl, és ott is könnyen ki tudnak alakulni deformitások (többek között púposodás, gerincsérv, a lapocka és a felkar környékén működő izmok fájdalma, egyre inkább előre dőlő testtartás).

Ha a figyelem a mindennapokban arra is tud irányulni, hogy ezek a tartáshibák korrigálásra kerüljenek, már nagyon sokat lehet tenni a folyamat visszafordítása érdekében.

Érdemes azonban célzott gyakorlatokat is végezni, heti rendszerességgel, a megelőzés és a korrekció (terápia) miatt is.

Erre az egyik legalkalmasabb eszköz a gerincjóga.

A gerincjóga gyakorlásával tudatosíthatod a helyes tartást, ami aztán szépen, lassan a mindennapjaid részévé válhat. Ezen túlmenően a testtudat is megerősödik, kialakul, jobban tudsz magadra, a tested üzeneteire figyelni, és érteni azokat.

A gerincjóga további hozadéka, hogy segít a stressz feloldásában, a szervezet oxigénnel való ellátásban, ezeken keresztül pedig erősödik az immunrendszer, az izmok, ízületek hajlékonysága és strapabírása megnő.

Mindehhez rendszeres gyakorlás kell, mert a gyakorlás kimaradásával a régi működés áll vissza. A rendszeresség legjobb esetben 2-3 alkalom hetente, de legalább heti egy alkalom is már sokat tud javítani a gerinc és a test helyzetén.

Sok helyen találsz szakképzett gerincjóga oktatót. Azt tanácsolom, hogy olyan oktatót keress, akinek végzettsége is van ezen a téren, nem csak önszorgalomból tanulta ki az oktatást. Még jobb, ha az alap végzettségen felül rendszeresen jár a kiválasztott oktató továbbképzésekre, workshopokra, mert manapság a gerinccel, a mozgásproblémákkal foglalkozó tudományág dinamikusan fejlődik, és fontos tudni, hogy merre tart, és mik az új ismeretek.

Én magam a Mandala Jógastúdiónál végeztem gerincjóga oktatóként, a tudásomat pedig Bene Máténál fejlesztem tovább, aki az egyik legnagyobb szaktekintély a gerinccel kapcsolatos problémák gerincjógamegoldásában. Részt vettem már nála “Gerincterápia jógával” és “Fascia és tensegrity” képzéseken, valamint a NMPT instruktori (Natural Movement Pattern Trainer) tréningjén, így hivatalosan NMPT instruktor vagyok.

Ezzel a tudással felvértezve várlak Téged is gerincjóga órákra:

gerincjóga óra Kalocsán hetente három napon

– hétfőnként 18.00 órától,
– szerdánként 18.00 órától

a volt Tiszti Klub (Kalocsa, Szent István kir. u. 34.) nagytermében (Otp-vel szemben, Színház mellett),

csütörtökönként 16.30 órától a Szent István Gimnázium tornatermében érhető el, mindenkit szeretettel várok. (Az esetleges változásokat a facebook oldalamon közlöm, illetve, ha van, telefonos elérhetőségeken, annak, aki megadja, továbbá a facebook “Gerincjóga Robival” csoportjában.)

A gerincjóga bárki számára végezhető gyakorlatokból áll, nem szükséges hozzá semmiféle jógatudás, vagy gyakorlottság. (Láttam olyan sok éve jógázó oktatót is, akinek ugyancsak vannak mozgásszervi deformitásai, de az izmai a sok jógázástól “becsapták”, és úgy tudta, minden rendben van nála. Nem volt. Szóval, egy dolog, hogy valaki milyen régóta, és milyen “profi” szinten jógázik, egy másik pedig, hogy attól még a csigolyák mozgatásában, a vállak, a lapockák mozgatásában részt vevő izmok mégsem az eredeti rendeltetésüknek megfelelően dolgoznak.)

Egy gerincjóga óra nagyjából 90 perc, ami áll egy gyakorlatsorból (ebben vannak visszatérő elemek, és változó elemek is), valamint egy kb. 15-20 perces relaxációból.

A döntés, a választás rajtad áll: teszel magadért, és már most megelőzöl egy későbbi súlyos problémát, vagy kivárod, amíg a probléma oldalba nem bök (szinte jóformán szó szerint!).

Ui.: amíg korábban a gerinc degeneratív elváltozásai a 60-70-es korosztály sajátja volt, ez így, 2017 környékén, már a 25-35 éves korosztály egyre súlyosabb problémája. Sokan panaszkodnak hátfájásra, derékfájásra, “becsípődésre”, nyakfájdalmakra. Az időben elkezdett célzott és rendszeres, speciális gyakorlatokból álló gerincjóga ezeket képes “kezelni”.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.